PROGRAMI

VSS  10 OBRENOVAC I, Obrenovac, Beogradski okrug 
Tip: RENOVIRANJE /SOCIJALNI
Vreme trajanja:  04/08 - 18/08
Broj volontera:  10 volontera iz lokala i drugih okruga/opština, 10 volontera  iz inostranstva, 2 kamp lidera
Preostala slobodna mesta: popunjeno
Organizatori:  Resurs centar Ministarstva omladine i sporta –  Građanske inicijative iz Beograda, Kancelarija za mlade Obrenovac, Fondacija za mlade Obrenovca
Volonterski servis: Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije
Lokacija kampa i opis mesta: Obrenovac je jedna od 17 beogradskih opština. Dobio je ime po vladarskoj porodici Obrenović, čiji su letnjikovac i biblioteka i dalje tamo. Okružen je trima rekama, na ušću je reke Kolubare u reku Savu. Obrenovčani su veoma ponosni na svoje bogato kulturno nasleđe.  U majskim poplavama, Obrenovac je jedan od najteže oštećenih gradova.
Cilj kampa: sanacija nastale štete usled majskih poplava, psihološka podrška najugroženijeg stanovništva i organizovanje kvalitetnog slobodnog vremena sa mladim Obrenovčanima.
Opis posla: Volonteri će pomagati u čišćenju i renoviranju javnih prostora, škola, obdaništa, biblioteka, parkova, dečijih igrališta, sportskih terena, kuća najugroženijeg stanovništva. Naročito će biti značajno pričati sa ljudima i dati im podršku da se vrate normalnim životnim prilikama. Organizovaće se radionice za decu i mlade zajedno sa organizacijom Save the children.
Slobodno vreme: Tokom avgusta, pored svih izazova, biće organizovano Obrenovačko leto, koje je do sada svakog leta Obrenovčanima pružalo priliku da uživaju u u programima koje im je spremila opština: u predstavama, koncertima, književnim večerima, dečjim predstavama i filmovima. Tokom kampa proslaviće se i Dan mladih, 12. avgust.  Takođe, Svečana dodela nagrade MLADGRAD biće organizovana između 12. i 14 avgusta 2014. godine u Obrenovcu.
Jezik: srpski i engleski. Potrebno je da volonteri iz Srbije imaju osnovno znanje engleskog, kako bi komunicirali sa novim prijateljima iz inistranstva.
Smeštaj:  U zgradi Doma kulture i sportova, u velikoj galeriji sa krevetima na rasklapanje i tuševima na raspolaganju. Neophodna vreća za spavanje i jastuk. Volonteri će se hraniti u obližnjem restoranu.
VSS 20 ČUVAMO TE ZATO, JER SI NAŠE ZLATO, Veliko Gradište, Braničevski okrug
Tip: EKOLOŠKI
Vreme trajanja: 04/08 - 18/08
Broj volontera: 15 volontera (5 iz drugih okruga, opština, 5 iz inostranstva, 5 iz Braničevskog okruga), 2 kamp lidera + 5 volontera iz lokalne zajednice.
Preostala slobodna mesta: popunjeno
Organizatori: Resurs centar Ministarstva omladine i sporta –Udruženje građana Šansa,  Kancelarija za mlade Veliko Gradište, Opština Veliko Gradište; Kancelarija za mlade Golubac
Volonterski servis: Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije
Lokacija kampa i opis mesta: Obala reke Pek na teritoriji Opštine Veliko Gradište i Golubac.
Reka Pek se pominje u mnogim hronikama, putopisima i knjigama i dobro je poznata naučnicima, istraživačima i ljubiteljima prirode. Ovakav publicitet Pek opravdano nosi, jer u svom koritu skriva neobično bogatstvo - sitne čestice zlata. Pek izvire u podnožju Crnog Vrha, a uliva se u Dunav kod Velikog Gradišta posle 124 km toka. Veliko Gradište je državni granični prelaz za sve plovne objekte strane zastave.
Prema izveštaju Komisije za procenu štete od elementarne nepogode nastale pomeranjem tla zbog dejstva atmosferskih i drugih voda na teritoriji opštine Veliko Gradište, poplavljeno je 35 domaćinstva, viseći pešački most preko reke Pek u naselju Tribrode. Procenjena šteta na objektima iznosi 5.085.000,00 din, dok preventivna zaštita 9.2000.000,00 din. Komisija za procenu štete usled štete od elementarnih nepogoda na poljoprivrednom zemljištu i usevima u Velikom Gradištu, procenila je da šteta u naselju Tribrode prostire se na 148,75 ari, dok je u naselju Kusiće uništeno 1.555,84 ara.
Cilj kampa: Uređenje reke Pek, podizanje svesti lokalnom stanovništvu o zaštiti životne sredine i motivisanje za uključivanje u volonterske akcije.
Opis posla: Kamp je predviđen da obuhvati niz aktivnosti ne samo radnog karaktera već i kulturno-edukativnog. Tokom kampa realizovaće se uređenje priobalja reke Pek koja su pogođena poplavama u maju mesecu ove godine. Reka Pek se uliva u Dunav, ušćem koje  predstavlja posebno biodiverzitetsko blago nastanjeno retkim vrstama flore i faune. Ključne radne aktivnosti u okviru kampa biće sakupljanje smeća i ostalog loma koje je reka tokom poplava donela i time stvorila “čepove” koji onemogućavaju prirodan protok vode. Doprinos lokalne samouprave biće prese za baliranje PET ambalaže.
Volonteri će biti smešteni u okviru Auto-Kampa na Srebrnom jezeru, dok će poslove na sanaciji nastale štete obavljati na mestima pored obale reke Pek, udaljenim oko 5km od samog kampa. Prevoz volontera biće organizovan kombijem.
Slobodno vreme: Pored radne akcije biće organizovan kulturno-umetnički program, obeležiće se “Međunarodni dan mladih” 12.08. 2014. kao i učešće učesnika kampa na manifestacijama u okviru “Kulturnog leta” Opštine Veliko Gradište. razne radionice edukativnog i umetničkog karaktera, koncerti, izleti i druženje. Više u Informativnom paketu koji volonteri dobijaju pošto su izabrani.Pored radne akcije biće organizovan kulturno-umetnički program, obeležiće se “Međunarodni dan mladih” 12.08. 2014. kao i učešće učesnika kampa na manifestacijama u okviru “Kulturnog leta” Opštine Veliko Gradište. Organizovaće se i poseta lokalnom muzeju, crkvi, srednjoj školi, itd. S obzirom da se kamp nalazi na obali Srebrnog jezera koje obiluje mogućnostima za bavljenjem različitim tipovima sportsko-rekreativnih aktivnosti, volonteri će imati priliku za plivanjem,  igranjem odbojke na pesku, malog fudbala i dr.
Planiran je i jednodnevni izlet tokom slobodnog dana, posetiće se obližnji manastir Tumane, prvi put se spominje u 16.veku, a po predanju je zadužbina Miloša Obilića. Takođe, tokom izleta bi se obišle i Golubački grad i Ramska tvrđava, objekti od istorijskog značaja.
Jezik: srpski i engleski. Potrebno je da volonteri iz Srbije imaju osnovno znanje engleskog, kako bi komunicirali sa novim prijateljima iz inistranstva.
Smeštaj:  Auto-Kamp “Srebrno jezero”. Smeštaj u kamp kućicama. Ishrana je obezbeđena u lokalnim restoranima uz mogućnost naručivanja vegetarijanskih obroka.
VSS 21 SREDNJI BANAT ZA DOLJEVAC, Doljevac, Nišavski okrug 
Tip: EKOLOŠKI / RENOVIRANJE / SOCIJALNI
Vreme trajanja:  05/08– 16/08
Broj volontera:  15 volontera iz Srbije i inostranstva, 2 kamp lidera i 10 volontera iz lokalne zajednice
Preostala slobodna mesta: 12  iz Srbije ili inostranstva
Organizatori:  Resurs centar Ministarstva omladine i sporta – Centar za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina
Volonterski servis: Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije
Lokacija kampa i opis mesta: Doljevac je mesto sa oko 1.600 stanovnika. Sedište je istoimene opštine koja se nalazi u jugoistočnom delu Srbije na severu Leskovačke kotline zahvatajući severne, zapadne i južne obronke Selečevice. Opštinu čini 16 naseljenih mesta. U Doljevcu su aktivni Kancelarija za mlade, Crveni krst, Udruženje obolelih od cerebralne paralize i druga udruženja.
Cilj kampa: pomoć u obnovi objekta Doma za odrasla invalidna i stara lica u Doljevcu, kao i doprinos društvenom uključivanju osoba sa invaliditetom kroz edukaciju volontera i druženje sa stanarima Doma.
Opis posla: U Doljevcu se nalazi Dom za odrasla invalidna i stara lica u koji je smešteno oko 70 korisnika. Ovaj Dom je u poplavama u maju pretrpeo štete. Dom redovno radi, ali im je potrebna pomoć u obnavljanju fasade, uređenju dvorišta, terena, kao i u pružanju podrške korisnicima i zaposlenima. Takođe, volonteri će se družiti sa korisnicima kroz osmišljene aktivnosti (kreativne radionice, sportska takmičenja i slično). Ove aktivnosti će biti planirane i realizovane sa stručnjacima zaposlenim u Domu (psiholog, defektolog, negovatelji i dr.).
Slobodno vreme: razne radionice edukativnog i umetničkog karaktera, koncerti, izleti i druženje. Više u Informativnom paketu koji volonteri dobijaju pošto su izabrani.
Jezik: srpski i engleski. Potrebno je da volonteri iz Srbije imaju osnovno znanje engleskog, kako bi komunicirali sa novim prijateljima iz inistranstva.
Smeštaj:  Smeštaj će biti obezbeđen u Doljevcu, ali još uvek nije određen. Obezbeđeni su kreveti i posteljina. Ishrana u Domu za odrasla invalidna i stara lica u Doljevcu.
Posebne napomene: Poželjno (nije obavezno) poneti vreće za spavanje. Volonteri ne moraju imati prethodno iskustvo u radu sa osobama sa invaliditetom jer će biti organizovana odgovarajuća obuka.
VSS 22 (RE)AKCIJA!!! Valjevo, Kolubarski okrug
Tip: RENOVIRANJE
Vreme trajanja:  08/08– 19/08
Broj volontera:  6 volontera iz drugih okruga/opština, 6 volontera  iz inostranstva, 2 kamp lidera i minimum 6 volontera iz lokalne zajednice
Preostala slobodna mesta: 1 mesto za muškarca iz Srbije
Organizatori:  Resurs centar Ministarstva omladine i sporta – Udruženje Dobri ljudi iz Valjeva
Volonterski servis: Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije
Lokacija kampa i opis mesta: U srcu Srbije,  stotinak kilometara jugozapadno od Beograda, uzdiže se lanac valjevskih planina, a ispred njih je venac brda koja okružuju kotlinu u koju, sa zapada utiču reke Obnica i Jablanica i spajajući se stvaraju Kolubaru u koju se ulivaju vode Gradca. Na obalama ove četiri reke, u dolini, zaštićen okolnim brdima, smešten je grad Valjevo.  Valjevo je danas jedan od značajnih srpskih gradova i administrativni, privredni i kulturni centar Kolubarskog okruga. Valjevo se nalazi na raskrsnici mnogih puteva i do njega se, kroz živopisne krajeve, lako stiže iz različitih pravaca. Od Beograda je udaljeno 96 km, od Novog Sada 134, od Užica 77 km, Loznice 72 km. Do Valjeva se može stići i železničkom prugom koja od Beograda vodi do velike jadranske luke Bar.
Cilj kampa: obezbeđivanje nameštaja za postradala domaćinstva u majskim poplavama u Kolubarskom okrugu.
Opis posla: Volonteri će prikupljati i uređivati stari nameštaj koji će biti doniran najugroženijim domaćinstvima stradalim od poplave. Pored transporta i prikupljanja nameštaja učesnici kampa biće zaduženi za čišćenje, farbanje i popravku nameštaja ali i za pravljenje novog nameštaja koji će biti izrađivan od EURO paleta, sunđera i platna.
Slobodno vreme: razne radionice edukativnog i umetničkog karaktera, koncerti i druženje  tokom tradicionalnog letnjeg festivala Tešnjarske veceri, izlet na reku Gradac, obilazak Narodnog muzeja Valjevo. Više u Informativnom paketu koji volonteri dobijaju pošto su izabrani.
Jezik: srpski i engleski. Potrebno je da volonteri iz Srbije imaju osnovno znanje engleskog, kako bi komunicirali sa novim prijateljima iz inistranstva.
Smeštaj:  U kući Društva istraživača “Vladimir Mandić Manda” u centru Valjeva. Biće obezbeđeni dušeci i vreće, ali možete poneti i svoje vreće. Hrana će biti obezbeđena.
Posebne napomene: Volonteri treba da budu pripremljeni za rad na otvorenom. Nije potrebno prethodno iskustvo u izradi nameštaja, ali ako imate manuelne sklonosti ili smisla za dizajn nameštaja, dobrodošli ste!
VSS 23 MLADI SU ZAKON U HUMANOSTI, Smederevska Palanka, Podunavski okrug
Tip: RENOVIRANJE / UMETNIČKI/ SOCIJALNI/ EKOLOŠKI
Vreme trajanja:  11/08 – 25/08
Broj volontera:  15 volontera (iz drugih okruga, opština, iz inostranstva do 5), 2 kamp lidera i do 10 volontera iz lokalne zajednice
Preostala slobodna mesta: 3 mesta za volontere iz inostranstva, 2 muškarca iz Srbije
Organizatori:  Resurs centar Ministarstva omladine i sporta – Omladina JAZAS-a Požarevac, Kancelarija za mlade Smederevska Palanka
Volonterski servis: Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije
Lokacija kampa i opis mesta: Smederevska Palanka je smeštena na ušću Kubršnice u Jasenicu, ima vekovnu tradiciju i jedna je od najstarijih naseobina u ovom delu Balkana. Ljudi su na ovoj lokaciji boravili još pre 4500 - 5000 godina. Od tada do danas – tu su živeli Iliri, Tračani, Kelti, Rimljani, Huni, Avari, i naravno Sloveni. Pojam "palanka" označava manje utvrđenje. Prvi pisani pomen Palanke datira još iz 1020. godine. Smederevska Palanka ima veliku kulturnu baštinu i tradiciju utemeljenu kroz institucije kulture, KUD-ove, udruženja i rad pojedinaca. Narodna biblioteka osnovana je 1869, Gradsko pozorište (danas u okviru Kulturnog centra) 1905, Narodni muzej 1966. i Istorijski arhiv 1968. Smed. Palanka ima 17 seoskih i 4 gradske mesne zajednice.
Cilj kampa: sanacija nastale štete usled majskih poplava, podsticaj volonterizma i humanosti mladih.
Opis posla: Uređenje dečijih igrališta, oslikavanje, uređenje obala reke, šetališta, parkova, uređenje sportskih terena oštećenih u poplavama, pomoć (staračkim i socijalno ugroženim) domaćinstvima koja su pogođena poplavama. Volonteri će uredjivati prostor oko gradskog stadiona i na njemu, lokalnom parku i oko obala reke. Poslovi čišćenja, košenja, farbanja, pravljenja sprava za igranje dece. Krečenje i čišćenje domaćinstava.
Slobodno vreme: razne radionice edukativnog i umetničkog karaktera, koncerti, izleti i druženje. Više u Informativnom paketu koji volonteri dobijaju pošto su izabrani.
Jezik: srpski i engleski. Potrebno je da volonteri iz Srbije imaju osnovno znanje engleskog, kako bi komunicirali sa novim prijateljima iz inistranstva.
Smeštaj:  Smeštaj će biti u lokalnoj školi u sali za fizičko, gde će biti obezbedjeni kreveti, postoji mokri čvor, ali će tuširanje biti moguće na drugoj lokaciji koja nije udaljena više od 500 m. Moguće je spremiti i vegetarijanski i veganski obrok.
Posebne napomene: Volonteri ne moraju da imaju posebne veštine, ali je veoma dobrodošlo da nekoliko volontera zna da crta/slika, zbog oslikavanja dečijih prostorija.
VSS  24 RITANJE, Sremski Karlovci, Južnobački okrug
Tip: PSIHOLOŠKA PODRŠKA / EKOLOŠKI / EDUKATIVNI
Vreme trajanja: 04/08 – 17/08
Broj volontera:  9, samo za učesnike iz poplavljenih područja
Preostala slobodna mesta: 1 mesto za muškarca
Uzrast: 15 – 19 godina
Organizatori:  Resurs centar Ministarstva omladine i sporta – Novosadski humanitarni centar, Pokret gorana Vojvodine 
Volonterski servis: Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije
Lokacija kampa i opis mesta: Sremski Karlovci se nalaze u Vojvodini, nadomak Novog Sada, između Fruške gore sa jedne strane, i reke Dunav sa druge. Ovaj mali grad predstalja jedan od centara srpske istorije i kulture. U njemu se nalaze prva sprska gimnazija – Karlovačka gimnazija, prva srpska škola za sveštenike, Kapela Mira (mesto na kome je potpisan Karlovački mir), brojne crkve i mnoge druge znamenitosti. Poret toga, u blizini grada se pored već navedenih prirodnih bogatstava (Dunava i Fruške gore) nalaze i Koviljsko-petrovaradisnki rit (internacionalno zaštićeno područije za ptice), park Dvorska bašta i izletište Stražilovo.
Cilj kampa: Tinejdžerima iz poplavljenih područja obezbeđivanje predaha od svakodnevnice njihovih promenjenih životnih uslova kroz volonterski rad i druženje u prirodi i pripreme za povratak i aktivno učešće u svojim mestima.
Opis posla: Učesnici će dobiti priliku da kroz edukativne radionice i aktivnosti u prirodi, razviju prenosive veštine, te da se upoznaju sa kulturnim i prirodnim bogatsvima grada i njegovog okruženja. Na prvom delu kampa će se razvijati veštine i znanja (komunikacija, rad u timu, liderstvo, upravljanje resursima), dok u drugom delu kampa učesnici će imati priliku da u Koviljsko-petrovaradinskom ritu (održavanje edukativnih staza, goranske kuće i njene okoline) primene stečeno znanje, koje će im pomoći da se vrate u svoje domove emotivno stabilniji, snažniji i sa više znanja da odgovore na izazove koji ih očekuju u poslepoplavnom periodu.
Slobodno vreme: Učesnici će imati prilike da isprobaju nove programe projekta ‘Stream4Green’ (projekat koji se bavi razvijanjem Sremskih Karlovaca kao eko-turističke destinacije), poput vožnej biciklovima, penjanje po veštačkoj steni, poseta planinarskom domu na Stražilovu, vožnja Dunavom u katamaranu, kanuing.
Jezik: srpski
Smeštaj:  u prvom delu kampa u Ekološkom centru “Radulovački” u centru Sremskih Karlovaca. Centar je potpuno opremljen, pa nema potrebe za vrećama niti peškirima, ali u drugom delu kampa volonteri se premeštaju u Koviljsko-petrovaradinski rit, gde će biti potrebe i za vrećom (ako nemate, dobićete je na korišćenje) i peškirom, a spavaće se u šatorima. Ishrana će biti organizovana u obližnjem restoranu.
Posebne napomene: Poželjno je da učesnici imaju motivaciju da provedu jedan deo kampa u prirodi.
VSS  25 OBRENOVAC II, Obrenovac, Beogradski okrug 
Tip: RENOVIRANJE /SOCIJALNI
Vreme trajanja:  19/08 – 01/09
Broj volontera:  10 volontera iz lokala i drugih okruga/opština, 10 volontera  iz inostranstva, 2 kamp lidera
Preostala slobodna mesta: 0 mesta za volontere iz inostranstva, 5 mesta za muškarce iz Srbije
Organizatori:  Resurs centar Ministarstva omladine i sporta –  Građanske inicijative iz BeogradaKancelarija za mlade ObrenovacFondacija za mlade Obrenovca
Volonterski servis: Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije
Lokacija kampa i opis mesta: Obrenovac je jedna od 17 beogradskih opština. Dobio je ime po vladarskoj porodici Obrenović, čiji su letnjikovac i biblioteka i dalje tamo. Okružen je trima rekama, na ušću je reke Kolubare u reku Savu. Obrenovčani su veoma ponosni na svoje bogato kulturno nasleđe.  U majskim poplavama, Obrenovac je jedan od najteže oštećenih gradova.
Cilj kampa: sanacija nastale štete usled majskih poplava, psihološka podrška najugroženijeg stanovništva i organizovanje kvalitetnog slobodnog vremena sa mladim Obrenovčanima.
Opis posla: Volonteri će pomagati u čišćenju i renoviranju javnih prostora, škola, obdaništa, biblioteka, parkova, dečijih igrališta, sportskih terena, kuća najugroženijeg stanovništva. Naročito će biti značajno pričati sa ljudima i dati im podršku da se vrate normalnim životnim prilikama. Organizovaće se radionice za decu i mlade zajedno sa organizacijom Save the children.
Slobodno vreme: Tokom avgusta, pored svih izazova, biće organizovano Obrenovačko leto, koje je do sada svakog leta Obrenovčanima pružalo priliku da uživaju u u programima koje im je spremila opština: u predstavama, koncertima, književnim večerima, dečjim predstavama i filmovima.
Jezik: srpski i engleski. Potrebno je da volonteri iz Srbije imaju osnovno znanje engleskog, kako bi komunicirali sa novim prijateljima iz inistranstva.
Smeštaj:  U zgradi Doma kulture i sportova, u velikoj galeriji sa krevetima na rasklapanje i tuševima na raspolaganju. Neophodna vreća za spavanje i jastuk. Volonteri će se hraniti u obližnjem restoranu.
VSS  26 OBRENOVAC III, Obrenovac, Beogradski okrug 
Tip: RENOVIRANJE /SOCIJALNI
Vreme trajanja:  02/09 – 15/09
Broj volontera:  10 volontera iz lokala i drugih okruga/opština, 10 volontera  iz inostranstva, 2 kamp lidera
Preostala slobodna mesta: 1 mesta za volontere iz inostranstva, 5 iz Srbije (2m+3ž)
Organizatori: Resurs centar Ministarstva omladine i sporta –  Građanske inicijative iz BeogradaKancelarija za mlade ObrenovacFondacija za mlade Obrenovca
Volonterski servis: Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije
Lokacija kampa i opis mesta: Obrenovac je jedna od 17 beogradskih opština. Dobio je ime po vladarskoj porodici Obrenović, čiji su letnjikovac i biblioteka i dalje tamo. Okružen je trima rekama, na ušću je reke Kolubare u reku Savu. Obrenovčani su veoma ponosni na svoje bogato kulturno nasleđe.  U majskim poplavama, Obrenovac je jedan od najteže oštećenih gradova.
Cilj kampa: sanacija nastale štete usled majskih poplava, psihološka podrška najugroženijeg stanovništva i organizovanje kvalitetnog slobodnog vremena sa mladim Obrenovčanima.
Opis posla: Volonteri će pomagati u čišćenju i renoviranju javnih prostora, škola, obdaništa, biblioteka, parkova, dečijih igrališta, sportskih terena, kuća najugroženijeg stanovništva. Naročito će biti značajno pričati sa ljudima i dati im podršku da se vrate normalnim životnim prilikama. Organizovaće se radionice za decu i mlade zajedno sa organizacijom Save the children.
Slobodno vreme: razne radionice edukativnog i umetničkog karaktera, koncerti, izleti i druženje. Više u Informativnom paketu koji volonteri dobijaju pošto su izabrani.
Jezik: srpski i engleski. Potrebno je da volonteri iz Srbije imaju osnovno znanje engleskog, kako bi komunicirali sa novim prijateljima iz inistranstva.
Smeštaj: U zgradi Doma kulture i sportova, u velikoj galeriji sa krevetima na rasklapanje i tuševima na raspolaganju. Neophodna vreća za spavanje i jastuk. Volonteri će se hraniti u obližnjem restoranu.
VSS  27  AKTIVIRAJ SE, Sremski Karlovci, Južnobački okrug
Tip: PSIHOLOŠKA PODRŠKA / EKOLOŠKI / EDUKATIVNI
Vreme trajanja: 25/08 – 31/08
Broj volontera:  20, samo za učesnike iz poplavljenih područja
Preostala slobodna mesta:  19  (10m+9ž)
Uzrast: 15 – 20 godina
Organizatori:  Pokret gorana Vojvodine 
Volonterski servis: Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije
Lokacija kampa i opis mesta: Sremski Karlovci se nalaze u Vojvodini, nadomak Novog Sada, između Fruške gore sa jedne strane, i reke Dunav sa druge. Ovaj mali grad predstalja jedan od centara srpske istorije i kulture. U njemu se nalaze prva sprska gimnazija – Karlovačka gimnazija, prva srpska škola za sveštenike, Kapela Mira (mesto na kome je potpisan Karlovački mir), brojne crkve i mnoge druge znamenitosti. Poret toga, u blizini grada se pored već navedenih prirodnih bogatstava (Dunava i Fruške gore) nalaze i Koviljsko-petrovaradisnki rit (internacionalno zaštićeno područije za ptice), park Dvorska bašta i izletište Stražilovo.
Cilj kampa: Tinejdžerima iz poplavljenih područja obezbeđivanje predaha od svakodnevnice njihovih promenjenih životnih uslova kroz volonterski rad i druženje u prirodi i pripreme za povratak i aktivno učešće u svojim mestima.
Opis posla: Učesnici će dobiti priliku da kroz edukativne radionice i volontiranje u prirodi, razviju prenosive veštine, te da se upoznaju sa kulturnim i prirodnim bogatsvima grada i njegovog okruženja. Na prvom delu kampa će se razvijati veštine i znanja (komunikacija, rad u timu, liderstvo, upravljanje resorsima, volonterizam), dok u drugom delu kampa učesnici će imati priliku da kroz volonterske  aktivnosti održavanja novih eko-turističkih programa Sremskih Karlovaca (edukativne staze na Fruškoj gori, ciklo staze, veštačka stena za planinarenje), primene stečena znanja, koja će im pomoći da se vrate u svoje domove emotivno stabilniji, snažniji i sa više znanja da odgovore na izazove koji ih očekuju u poslepoplavnom periodu.
Slobodno vreme: Učesnici će imati priliku da posete Koviljsko-petrovaradinski rit i planinarski dom ‘Stražilovo’
Jezik: srpski
Smeštaj:  u Ekološkom centru “Radulovački” u centru Sremskih Karlovaca. Centar je potpuno opremljen, pa nema potrebe za vrećama niti peškirima. Ishrana će biti organizovana u obližnjem restoranu.


No comments: